20 Haziran 2013 Perşembe

NBA 2013 FİNALİ 7. MAÇIN DEĞERLENDİRMESİ : 3 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRDÜ





Benim hatırlayabildiğim en duygusal final serisini geride bıraktık. Bugün bana göre daha doğru olan takım basketbolu ,  yeteneklere karşı harika bir 7. maçın sonunda boyun eğdi.


Bugün serinin neredeyse tamamında olduğu gibi değişik şeylerin faktör olduğu , hiç hesapta olmayan şeylerin şampiyonluk kazandırıp , şampiyonluk kaybettirdiği bir maç oldu. Spurs açısında bakarsak benim oyun olarak gerçekten çok sevdiğim bir basketbol anlayışına sahipler. Takım basketbolunun hakim olduğu , herkesin belirli bir rolü olduğu ve maç kazanmak için  sadece 1-2 kişiye bağlı olmayan bir takım. Ama sanırım bugün bu basketbol anlayışlarının kurbanı oldular birazda. Böyle uzun serilerde her iki takımda rakibinin eksilerini artılarını beyinlerine kazıdıklarında değişik şeyler , beklenmedik şeyler serinin anahtarı oluyor belki de. Spurs açısından Parker'ın sakatlığı ve hücumda yer yer dış şutörlerinde çok iyi savunulmasından dolayı skor bulmakta oldukça zorlandılar aslında. Danny Green felaket bir gün geçirdi. Kadro içinde ki belki de en yarıtıcı oyuncu olan Ginobili'nin de son iki maçta kötü oynaması Spurs'ün elini kolunu bağladı adeta. Savunma açısından ise strateji olarak belki de en doğru şeyi yaptılar. LeBron ve Wade i şuta zorlayarak ve penetre anında bir anda kapanarak savunma yaptılar. Fakat işler her zaman maç öncesinde kurgulandığı gibi olmuyor. Bunu bu seri boyunca bol bol gördük.


Miami Heat açısından gerçekten ilginç bir maç oldu. 3 tane olması beklenmeyen , benim " yanlış " olarak tarif ettiğim şey 7. maçın kazanılması yani dolası ile şampiyonluğun kazanılmasına neden oldu. Bunlardan ilki Battier 'in müthiş üçlük performansı oldu.  Bütün playıff boyunca kötü şut atan ana rotasyondan yerini kaybede Battier , 7. maçın yıldızı oldu. Geçen sene ki şampiyonlukta da çok büyük katkısı olduğunu düşündüğüm Battier , bugün de 7. maç ın kazanılmasın da en büyük faktörlerden birisi oldu. İkinci yanlış ise Wade in  müthiş orta mesafe isabet oranı. Playoff boyunca yer yer takımına adeta zarar veren Wade , bugün inanılmaz konsantre oynadı. Tamemen doğrulara odaklı ve maç boyunca yaptığı iyi şeylerin üstüne gitti. 3.ise  tabi ki Lebron'ın akıl almaz üçlük performansı oldu. Kendisine karşı yapılan oldukça akıllı savunmaya karşı belki de hücum olarak en zorlandığı alanda harika bir performans sergiledi ve takımın lideri olarak şampiyonluğu göğüsledi.


Final serisi ağırlıklı olarak dış etkenlerin  oldukça önemli olduğu bir seri oldu. Sanırım günümüz basketbolu ağırlıklı olarak dış faktörlere ve bireysel yeteneklerin ne kadar iyi harmanlandığına bağlı olarak gelişiyor. Bu her ne kadar takım basketbolu sevenler için üzücü bir haber olsa da , basketol her gün biraz daha iyi , biraz daha güzel bir hal alıyor. Kim bilir belki gün gelir 3 yanlış 1 doğru doğruyu götürmez.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.