16 Mayıs 2014 Cuma

Nba Playoffs 2014 Batı Konferansı Finali - Tecrübenin Gücü Adına!

     Özellikle batı için oldukça heyecanlı geçen playoff serilerinde doğuda olduğu gibi finale kalan isimlerde sezon öncesi final için en büyük 2 aday olarak gösterilen Oklahoma City Thunder ile San Antonio Spurs oldu. 
    
     OKC zorlu yollardan geçerek finale kadar yükseldi. İlk turda eşleştikleri Memphis Grizzlies ile 7 maçlık
zorlu bir serinin ardından 2. tura yükselebildi. 2. turda ise Clippers ile eşleşen OKC bambaşka hikayeleri
barından bir seriyi geride bıraktı. Clippers serisinde ise ilk maça Chris Paul damgasını vurdu. Sakatlığına rağmen tek başına ilk maçı alan Paul seriye bir anda heyecan ve aynı zamanda gerginlik getirdi. Geçen seneden beri süren Ibaka -  Griffin tatlı sert gerginliği bu seride de sıkça gördük. Chris Paul ve Kevin Durant'in söz atışmaları ise bu gerginliği tavana çıkardı. 2. maçta MVP ödülünü alan Kevin Durant ,  ödülü aldıktan sonra bambaşka oynayamaya başladı. Chris Paul'un Durant' e yaptığı topa baskı karşısında zaman zaman zorlanan Durant yinede harika performanslar ortaya çıkarmayı başardı. Ama her şeyden öte seriyi belirleyen Russel Westbrook'un performansı oldu. Westbrook 4. maçın sonunda maçı kaybettiren isim olurken , 5. maçta ise takıma maçı kazandıran isim oldu. Özellikle 5. maçın sonunda hakemlerin yanlış kararları Clippers'ın yaptığı yanlışlıkla karşılaşmayı mucizevi bir şekilde kazanan OKC 6. maçta işi bitirmeyi başardı. Böyle gerginlikle ve yorgunlukla dolu bir seri sonunda OKC finale yükselmeyi başardı. Peki finale Spurs'ü geçmesi için OKC'nin neler yapması lazım?

          Öncelikle Scott Brooks'un kafa yapısının değişmesi lazım. Değişik savunma tiplerine karşı takımı hala hücum etmekte zorlanıyor. Rotasyon konusunda da büyük sıkıntıları var OKC'nin. Derek Fisher ve Caron Butler hala çok çok uzun süreler alıyor. Harika bir hücum takımına karşı oynayacaklarını hesaba katarsak , bu rotasyon ile savunma konusunda oldukça büyük zaaflar yaşayacaklardır. Hücum konusunda ise hala Durant ve Westbrook'u  tam olarak verimli kullandığını düşünmüyorum. Clippers serisinde Durant'i Paul savunurken, Durant  bir kez olsun potaya yakın sırtı dönük olarak top kullanmadı  ve o maçın kaybedilmesinde oldukça büyük bir nedendi bu. Maç içinde bu gibi ufak ayrıntılar OKC için büyük sorunlar haline dönüşüyor. Çünkü OKC hücumda verimli olduğu sürece ritmini yakalayabilen bir takım ve Spurs karşısında böyle sorunlar onlar için intihar olabilir. Eğer OKC bu seriyi geçmek istiyorsa daha fazla takım olarak oynayıp aynı zamanda daha fazla akıllı oynamak zorunda.

         Spurs ise Playoff'ların en formda takımı olarak finale geliyor. Geçen seneye göre kadroda çok büyük değişiklikler olmasa bile bireysel olarak takımdaki herkes çok büyük yol katetmiş durumda. Özellikle Diaw ve Splitter  geçen seneye göre bambaşka oynuyorlar. Geçen seneye göre belkide en büyük değişiklik Patty Mills. Onun skorer yanı Spurs'ün hücum olarak oyundan düştüğü anlarda oyuna tutunmasını sağlıyor. Hücum sistemleri zaten yıllardır belkide modern basketbol için en iyi seviyede. Normal sezonu şut yüzdesi olarak 2. sırada , asist olarak ise 1. sırada bitirmiş bir takım Spurs. Yeni rol oyuncularının da formda ve etkili oyunu ile şuanda takım olarak en üst seviyedeler. Belki OKC çok koşan , dinamik bir takım olarak Spurs'ün görece yaşlı kadrosuna ters görüyor gibi gözükse de  birebir savunma açısından Durant ve Westbrook'un savunmasını oldukça iyi yapabilecek bir takım. Spurs için en büyük soru işareti ise son Portland karşılaşmasında sadece 10 dk sahada kalabilen Parker'ın sakatlığı. Sol hamstring den sakatlanan Parker'ın durumu hala belirsizliğini koruyor. Aynı sakatlığı yaşayan Chris Paul'u bu sakatlığın ne kadar etkilediğini biliyoruz. Parker'ın seriye yetişmesi durumda ne seviyede olacağı Spurs için çok önemli. Spurs sezonun önemli sayılabilecek bir kısmında da Parker olmadan oynamış olup iyi geçirmiş olsa da Playoff'larda aynı durumun olabilmesi çok zor gibi gözüküyor. Ama ne olursa olsun geçen seneye göre bu kadar büyük yol katetmiş Spurs'ün neredeyse her maç bambaşka performanslar sergileyen OKC karşısında seriyi geçebileceğine inanıyorum. Net olarak söyleyebileceğim tek şey ise saat 5 te kalkıp ya da o saate kadar ayakta durup izlemenize değecek bir seri bizi bekliyor. Oyun açısından iki bambaşka ve harika takımın aynı zamanda tecrübe ve gençlik ateşinin karşı karşıya geleceği bu seri izlerken hepimize büyük keyif verecektir. 

Dipnot : Şu yaşadığımız günler belki basketbol konuşmak - yazmak için doğru günler değil ama biraz olsun gündemden kendimi soyutlayabildiğim ender 1-2 saat geçirmeme sebep oldu.Unutmayın ki adalet elbet yerini bulacaktır. Yaşananların hesabı bir gün elbet sorulacaktır.

                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.